Jak rozłożyć makroskładniki w diecie na masę?

Jak przytyć? Tylko na pozór sprawa wydaje się być prosta. Musisz jeść więcej i jest to oczywiście prawda, ale musisz też zwracać uwagę na rodzaj wybieranego pożywienia. Powinieneś uważać na produkty będące źródłem tzw. „pustych kalorii”. Są to wszelkiego rodzaju chipsy i inne słone przekąski oraz słodycze, fast-foody, domowe wypieki czy gazowane słodkie napoje. Takie artykuły nie odżywiają twojego organizmu, więc potrafią bardzo szybko przeobrazić się w tkankę tłuszczową. A nawet jeśli chcesz przytyć, najprawdopodobniej nie zamierzasz teraz obrastać w tłuszcz. Musisz więc dbać o jakość swoich posiłków i pilnować rozkładu makroskładników w diecie.

Pierwszy dzień na siłowni – jak go przetrwać?

Dieta na masę, podobnie jak każda inna dieta, powinna składać się z odpowiedniej ilości wszystkich trzech makroskładników – białek, tłuszczy oraz węglowodanów. W tym momencie kluczowym dla ciebie składnikiem okaże się białko. Potrzebujesz go zdecydowanie więcej niżeli na redukcji, bo jest ono niezbędne do rozbudowywania masy mięśniowej. Bez białka twoje mięśnie po prostu nie urosną. Nawet jeśli trenowałbyś dzień w dzień i starałbyś się podnosić coraz większe ciężary, zupełnie nic by ci to nie dało, jeżeli twoja dieta opierałaby się na samych węglowodanach oraz tłuszczu. Pamiętaj więc o tym, by w każdym posiłku zawrzeć przynajmniej 20 gramów czystych protein. Jeżeli spożywasz produkty pochodzenia zwierzęcego, łatwo będzie ci to zrobić, bo wystarczy, że zaczniesz jeść nieco więcej mięsa, podrobów, ryb bądź nabiału. W przypadku diety wegetariańskiej zwróć się w stronę strączków, orzechów oraz tofu i soi. Dieta na masę niemalże w 30% powinna składać się z samego białka.