Gdy dopiero zaczynasz zdrowo się odżywiać i uczysz się podstawowych zasad racjonalnego żywienia, wszystko jest dla ciebie nieco trudne. Nie masz jeszcze w swojej głowie żadnej bazy dietetycznych posiłków. Nie jesteś więc w stanie wymyślić niczego na szybko, dlatego przepisy na zdrowe obiady wynajdujesz w książkach kucharskich lub Internecie, by później na bieżąco je testować.
Zdrowe posiłki – jak zaplanować i przygotować?
Tę całą przygodę ze zdrowym gotowaniem ułatwi ci jednak na pewno nauka dobrego i skutecznego planowania. Każdy, kto zdrowo się odżywia, planuje swoje posiłki na bieżąco. Ty też możesz to robić. Dzięki tej metodzie przy okazji ograniczysz swoje wydatki i doprowadzisz do tego, że na twoim koncie będzie pozostawać znacznie więcej pieniędzy niż dotychczas.
Zdrowe posiłki w Twojej diecie – dowiedz się więcej
Organizacją zdrowego i dietetycznego jadłospisu powinieneś zająć się podczas weekendu, czyli w dniach wolnych od pracy. W pierwszej kolejności zaplanuj całe menu. Pomyśl o tym, jak będzie wyglądać twój najbliższy tydzień. Weź pod uwagę ilość czekającej na ciebie pracy i wszelkie inne obowiązki, ale też i spotkania czy nawet uroczystości rodzinnej. Jeżeli już w poniedziałek czeka cię popołudniowa wizyta u rodziny, nie ma sensu, abyś przygotowywał sobie zdrowy obiad w niedzielę.
Weź to wszystko pod uwagę i następnie zanotuj prowizoryczne menu na kartce lub w jakimś programie komputerowym. Następnie zacznij dobierać do poszczególnych dni odpowiednie przepisy. Muszą to być przepisy zarówno na zdrowe obiady, jak i zdrowe śniadania, kolacje czy desery bądź przekąski.
Więcej artykułów traktujących o zdrowym stylu życia znajdziesz w serwisie piekniejsza.pl.
Gdy już masz przygotowane zdrowe menu na przyszły tydzień, sobotę możesz przeznaczyć spokojnie na zakupy spożywcze. Teraz, trzymając cały czas listę w rękach, udaj się do kuchni i zajrzyj do szafek, lodówki oraz spiżarki. Sprawdź, co już masz, a czego będziesz potrzebować. Produkty do kupienia zanotuj sobie na oddzielnej kartce, by z nią pójść już do sklepu. Zdrowe obiady możesz natomiast przygotować sobie w niedzielę. Część z nich spokojnie zamrozisz, by wyciągnąć je dopiero gdzieś w środku tygodnia.