Pyszny i dietetyczny omlet na śniadanie – przepis

Zdrowa dieta, zapewniająca ładną szczupłą sylwetkę, absolutnie nie musi być nudna. Nie trzeba opierać jej wyłącznie na zielonych warzywach, brązowym ryżu i kawałkach suchej piersi z kurczaka. Znajdzie się w niej miejsce także na te słodsze fit przepisy.

Jak zrobić dietetyczny (ale wciąż bardzo dobry) omlet na śniadanie?

W końcu taki kukurydziany omlet, przykryty solidną warstwą świeżych owoców i posiekanych orzechów, będzie w pełni zdrowym początkiem dnia, dlatego to właśnie taki posiłek warto zaserwować sobie na śniadanie.

A jak go wykonać? Na samym początku do miski należy wbić dwa całe jajka, odrobinę je posolić i ubić mikserem bądź rozbełtać zwykłym widelcem. Do masy powinno się dodać ok. 45 gramów mąki kukurydzianej lub – jeżeli takowej się nie posiada – mąkę owsianą (mogą to być nawet zmielone drobno płatki owsiane) bądź nawet zwykłą mąkę pszenną (choć ta będzie najmniej wartościowa). Następny krok to dodanie jogurtu naturalnego. Warto wybrać ten gęstszy o zwiększonej zawartości białka i obniżonej zawartości tłuszczu. Jogurt wzbogaci przepis na omlet o bardzo dobre wartości odżywcze. A przy okazji zapewni plackowi większą objętość, co sprawi, że łatwiej się nim można będzie nasycić.

Sprawdź też artykuł: koperek jako super-food i ważny element w Twojej diecie.

Omlet wymaga jeszcze dosłodzenia, dlatego na sam koniec warto dorzucić do niego dowolną ilość bezkalorycznego słodziku (np. erytrytolu) do smaku

Masa jest już gotowa. Tak przygotowane ciasto należy więc wylać na rozgrzaną patelnię z rozsmarowaną łyżeczką oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego. Omlet trzeba smażyć z obu stron po kilka minut na średnim lub małym ogniu. Warto też przykryć go pokrywką, aby smażył się on równomiernie i nigdzie się nie przypalił. Po ściągnięciu go z patelni od razu można umieścić na jego powierzchni dowolnie wybrane dodatki.

Znakomicie sprawdzą się tu po prostu pokrojone w małe cząstki świeże owoce oraz poszatkowane na drobne kawałeczki orzechy. Omlet na śniadanie smakuje znakomicie również z masłem orzechowym bądź dżemem. Można dowolnie manewrować jego dodatkami, za każdym razem uzyskując inny smak tego samego dania.

Poprzedni post Jak prawidłowo korzystać z usług cateringu dietetycznego?
Następny post Dlaczego warto spacerować? Łap odporność na spacerze