Czy białko pomaga w odchudzaniu?

Białko w diecie sportowców pełni bardzo ważną rolę. I niezależnie od tego, czy są to sporty wytrzymałościowe, zespołowe, czy też wysiłkowe w postaci treningów na siłowni. Po prostu białko jest potrzebne do regeneracji oraz odżywiania mięśni. Pełni jednak wiele innych równie ważnych funkcji w organizmie. Dlatego jest ono tak bardzo propagowane wśród osób, które zdrowo się odżywiają. Jednak czy białko ma również przełożenie na efekty odchudzania się?

Białko dla osób trenujących amatorsko

Wydawać by się mogło, że trenując amatorsko wcale nie musimy zważać na takie aspekty jak dieta, regeneracja i przemyślany trening. Jest to jednak błąd wielu osób, ponieważ nawet amatorzy mogą czerpać znacznie większe profity z treningów w momencie, gdy zadbają o te trzy ważne elementy wymienione wcześniej. Dlatego tak bardzo ważne jest to, aby codziennie pilnować ilość białka w diecie. Przyjęło się, że osoby chcące budować masę mięśniową np. na siłowni, powinny spożywać minimum 1,8 gramów białka na kilogram masy ciała. Z kolei osoby, które chcą utrzymać masę mięśniową lub po prostu trenować i trzymać sylwetkę w ryzach, powinny spożywać codziennie około 1,2 gramów białka na kilogram masy ciała.

Znaczenie białka dla osób odchudzających się

Osoby, które chcą zrzucić tłuszcz, ujędrnić sylwetkę i podkreślić mięśnie, zdecydowanie powinny przyłożyć większą wagę do podaży białka. Wydaje się, że takie 1,5-1,8 gramów białka na kilogram masy ciała powinno być odpowiednim poziomem. Chociaż oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać więcej tego makroskładnika.

Jeśli ktoś zastanawia się czy warto spożywać białko z jedzenia lub białko w proszku podczas redukcji tkanki tłuszczowej, to jak najbardziej warto o nie zadbać. Dlaczego? Ponieważ białko nakręca metabolizm i organizm podczas trawienia białka spala więcej kalorii niż podczas trawienia węglowodanów i tłuszczów. Jeśli interesuje nad odchudzanie na poważnie, to są to ważne powody, aby rzeczywiście stosować białko każdego dnia. Oprócz tego spożywanie białka hamuje apetyt, a posiłki i dania z białkiem znacznie bardziej wypełniają żołądek. Kolejną zaletą białka jest to, że wspomaga ona regenerację mięśni i całego ciała. Gdy mamy nadwagę i interesuje nas redukcja masy ciała, to białko będzie bardzo pomocne przy spalaniu tkanki tłuszczowej. Dlatego nie zastanawiaj się nad tym czy brać czy nie brać białka w proszku, tylko po prosty wybierz dobrą markę białka i zacznij regularną suplementację.

Źródło: https://www.eodchudzanie.pl

Poprzedni post Jaki portfel skórzany męski – przegląd najczęściej wybieranych modeli
Następny post Czy dieta bez efektu jojo jest możliwa?