Źródła białka łatwe do zabrania w każde miejsce!

Białka są niezbędne dla zdrowia człowieka i odgrywają ważną rolę w budowie i regeneracji tkanek, a także w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dlatego tak ważne jest, aby w diecie dostarczać organizmowi odpowiednią ilość protein. Niestety wielu osobom brakuje czasu na przygotowywanie zbilansowanych posiłków. Szybki tryb życia wymusza jedzenie w biegu, często poza domem. Na szczęście istnieje wiele gotowych produktów i łatwych w przygotowaniu posiłków, które umożliwią nam dostarczenie sobie protein nawet poza domem.

W tym artykule przedstawimy kilka źródeł białka, które z łatwością można zabrać w każde miejsce, co pozwoli na uzupełnienie protein nawet w trakcie intensywnego dnia pracy czy podróży.

  • Orzechy – istnieje wiele rodzajów, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Łatwo zabierać je ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Najbardziej obfite w białko są orzechy arachidowe, w 100 gramach znajdziesz aż 25,7 gram tego makroelementu1.

  • Serki homogenizowane Danio – każdy wariant dostarcza minimum 5 gram białka w 100 gramach produktu. Serki homogenizowane Danio są dostępne nie tylko w kubeczku, ale także w poręcznej saszetce, która z łatwością zmieści się do kieszeni. Do wypicia produktu nie potrzebujesz nawet łyżeczki! Więcej informacji znajdziesz pod adresem: https://danio.com.pl/produkty/saszetka/.

  • Koktajle – to pyszna i pełna witamin przekąska. Możesz go przygotować z awokado lub z innych ulubionych owoców. Dodaj serek homogenizowany Danio o waniliowym smaku, żeby uzyskać wspaniałą, aksamitną konsystencję.

  • Granola z serkiem homogenizowanym Danio – Połącz płatki owsiane, orzechy i suszone owoce. Dodaj miód i olej kokosowy, wymieszaj. Piecz przez 20-25 minut. Ostudź. Polej serkiem Danio w ulubionym smaku i posyp granolą. Smacznego!

  • Sałatka z kurczakiem – Pokrój kurczaka w kostkę i usmaż na patelni, następnie wymieszaj z sałatą, pomidorami, ogórkiem i oliwą z oliwek.

  • Kanapki z jajkiem i szynką – Ugotuj jajko na twardo, pokrój w plasterki, a następnie ułóż na kanapce razem ze szynką i sałatą.

  • Omlet z warzywami – Wymieszaj jajka z pokrojonymi warzywami (np. papryką, cebulą, szpinakiem) i usmaż na patelni.

Dzięki tym gotowym produktom i banalnie prostym w przygotowaniu posiłkom, będziesz w stanie dostarczyć sobie odpowiedniej ilości białka, niezależnie od Twojego trybu życia. Dieta może znacząco wpływać na samopoczucie i stan zdrowia, więc warto jej poświęcić trochę uwagi. Należy jednak pamiętać o tym, że każdy człowiek ma inne potrzeby, dlatego warto skonsultować z dietetykiem zalecane spożycie makroelementów.

Jak spakować i przechowywać jedzenie na wynos?

Twoje jedzenie zachowa świeżość i smak poza domem tylko wtedy, gdy je zapakujesz i będziesz przechowywać w prawidłowy sposób. Gotowe produkty w poręcznych opakowaniach są bardzo wygodne do przewożenia, jednak dania przyrządzane w domu wymagają przełożenia do szczelnych pojemników. Jeśli zależy Ci na zjedzeniu ciepłego posiłku w ciągu dnia, zadbaj o odpowiednią izolację termiczną, możesz wyposażyć się w specjalne termosy do potraw, które długo utrzymują temperaturę dania. Kanapki i pieczywo wystarczy owinąć folią plastikową lub aluminiową. Ważne jest to, aby wszystkie opakowania były szczelne. Jedzenie warto przechowywać w chłodnym miejscu, bez dostępu do światła słonecznego, które może przyspieszyć psucie się potrawy. Jeżeli często podróżujesz samochodem, rozważ zakup przenośnej lodówki.

Reklama #Danio

1. H.Kunachowicz, I.Nadolna, B.Przygoda, K.Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2005

Poprzedni post Czas jaki żołądek potrzebuje na strawienie pokarmów