Gdy nadchodzą upalne, dni często wraz ze słońcem przychodzi nam myśl o trzymanie odpowiedniej diety. I rzeczywiście problem z tym, co jeść w trakcie upałów ma stosunkowo spora ilość osób i to nie tylko tych, na co dzień interesujących się tematyką dietetyczną.
Które warzywa/owoce warto jeść podczas upałów – dieta na lato
Na szczęście zdrowe żywienie w upalne dni jest bardzo podobne to tego, stosowanego na co dzień. Od lat natomiast najskuteczniejsi w tym obszarze są Azjaci. Jak oni radzą sobie z upałami? Otóż zgodnie ze starymi naukami polecają oni spożywać w lato warzywa owoce oraz strączki.
Ważne jednak, aby wiedzieć, że nie każde warzywo na przykład będzie odpowiednie.
Postawić warto tu szczególnie na:
- sałatę,
- ogórki,
- rzodkiewki,
- brokuły
- cukinie
Jak widać cechą wspólną, które mają powyższe warzywa jest ich lekkostrawność oraz bogactwo w zawarciu wody. Pamiętajmy jednak, że równie istotne co trzymanie się diety w lato, jest też unikanie niektórych produktów. W okresie wysokich temperatur szczególnie mocno odradzamy na przykład alkohol, który bardzo negatywnie wpływa na nasz organizm. Jego typowe właściwości odwadniające są natomiast szczególnie groźne właśnie w upalne dni. Idąc tez tym tropem, warto ograniczyć spożycie napojów z dużą ilością cukru.
Wiele pysznych potraw na upalne dni zjesz nad polskim morzem, interesujący artykuł w tym temacie – nadmorskie przysmaki w nowym wydaniu – każdy fan diet na lato znajdzie tam coś ciekawego.