Cukier rafinowany, nie jest niezbędnym elementem diety człowieka. Nie zawiera witamin, minerałów, białka, zdrowych tłuszczy oraz nie przynosi żadnych korzyści dla organizmu człowieka poza chwilą przyjemności.
Zamiennik cukru – czy naprawdę ma to takie znaczenie? Czy pomoże w diecie?
Cukier w małych dawkach nie jest groźny, ale gdy w pewnym stopniu uzależniamy się od cukru i zaczynamy jeść produkty, w których są jego bardzo duże ilości nie jest dobrze. Nadmiar cukru może powodować m.in. otyłość oraz choroby układu sercowo-naczyniowego cukrzycę typu II, niealkoholową stłuszczeniowa choroba wątroby oraz próchnicę. Warto jest stosować jego zamienniki, które są zdrowsze dla naszego organizmu. Top 5 zamienników cukru:
- Ksylitol – bardzo dobrze swoim smakiem odwzorowuje cukier i dorównuje mu słodkością. Ma on jednak dużo niższy indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczny(2,4kcal/g) co czyni go o wiele lepszy niż cukier. Dodatkowo ksylitol może zmniejszać ryzyko próchnicy. Niestety w większych ilościach może prowadzić do dolegliwości układu pokarmowego, a tolerancja na jego spożycie zależy indywidualnie od każdego organizmu. Więc jak wszystko trzeba go stosować z umiarem.
- Erytrol – jest on nieco(ale tylko nieco) mniej słodszy od cukru, lecz uchodzi on za praktycznie bezkaloryczny. Nie wpływa on w żaden sposób na poziom glukozy oraz insuliny we krwi. W porównaniu do ksylitolu wiąże się z mniejszym ryzykiem dolegliwości z układem pokarmowym.
- Tagatoza – Jest niemal tak słodka jak cukier, a dostarcza o wiele mniej kalorii niż cukier, bo tylko 1,5kcal/g. podobnie jak Erytrol nie podnosi ona poziomu glukozy, a nawet jest od niego lepsza bo może pomóc kontrolować glikemię. Ma ona również potencjalnie korzystny wpływ na stan mikrobioty. Jest ona bezpieczna do spożycia, choć z jakiegoś powodu mało popularna.
- Aspartam – Jest około 200 razy słodsza od cukru, stąd używa się znacząco mniejszych dawek do słodzenia. Trudno jest przekroczyć jego maksymalne spożycie dzienne. W połączeniu z acesulfamem K przypomina w smaku cukier. Dodatkowo badania naukowe wykazały, że nie jest on ani rakotwórczy, ani toksyczny u ludzi.
- Stewia – Za jej słodycz odpowiadają glikozydy stewiolowe, wielokrotnie razy słodsze od cukru. Charakteryzuje się specyficznym smakiem, a jej kaloryczność jest niewielka. Jest dostępna na rynku w różnych formach. Uwaga na koniec Choć rzeczywiście niekiedy słodziki mogą być dobrą alternatywą dla cukru to w ich spożyciu, jak we wszystkim, trzeba mieć umiar.
Zamienniki cukru – podusmowanie
Gdy będziemy jeść ich za dużo mogą one potencjalnie podnieść ,,próg słodkości”, w efekcie czego będziemy potrzebować coraz większych dawek słodkiego smaku, aby się zaspokoić. Polecam je jako po prostu dodatek do naszej diety, lub zamiennik (byle nie codzienny) dla cukru.
Więcej artykułów dotyczących zdrowego odżywiania, diet znajdziesz w serwisie www.ksztalty.pl.