
Warzywa i owoce są zwykle tylko dodatkiem do dań głównych lub małą przekąską między posiłkami. Wiele osób nie wyobraża sobie nawet pożywnego i pełnowartościowego dania bez nabiału, mięsa czy jajek. Czy słusznie? Niezupełnie. Świadczy o tym choćby rosnąca popularność diety wegańskiej i przepisów opartych właśnie na roślinach.
Coraz więcej osób świadomie ogranicza jedzenie mięsa lub całkowicie eliminuje je ze swojej diety. W to miejsce trafiają warzywa, owoce, pestki i inne produkty roślinne, w tym również napoje czy jogurty, które są alternatywą tradycyjnego nabiału. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o weganizmie i jakie przepisy przetestować we własnej kuchni.
Kuchnia wegańska, czyli jaka?
Roślinna dieta może być odpowiednio zbilansowana i dostarczać nam wszystkich niezbędnych składników. Trzeba jednak dobrze zaplanować posiłki i umiejętnie łączyć produkty z różnych grup. Z dietą bezmięsną wiąże się też wiele mitów, dlatego jeszcze część osób podchodzi do niej bardzo sceptycznie. W praktyce jednak jest to najlepszy i dość prosty sposób na urozmaicenie naszego menu kolejnymi zdrowymi produktami. Najważniejszą kwestią jest wybór odpowiednich składników. A jak to zrobić? Przede wszystkim powinniśmy wybierać je zgodnie z tym, co lubimy i czego potrzebuje nasz organizm.
- Jeśli mamy zwiększone zapotrzebowanie na żelazo, wtedy warto sięgać po rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i pestki.
- Kwasy omega-3 dostarczymy jedząc siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie oraz dodając do potraw olej rzepakowy lub lniany.
- A źródłem białka są na przykład produkty sojowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy i pestki.
Przepisy na wegańskie obiady i przekąski
Już wiesz na czym bazuje kuchnia wegańska i jakich produktów nie powinno w niej zabraknąć. Teraz czas na konkrety, czyli pyszne dania, które moglibyśmy zaserwować naszej rodzinie, aby nieco zmienić jej nawyki żywieniowe. Przygotowanie dań bez mięsa wcale nie jest czasochłonne i problematyczne, zwłaszcza jeśli mamy pod ręką dobry przepis i wszystkie potrzebne produkty. W pierwszej kolejności, warto wypróbować proste dania, jak te dostępne na stronie https://www.kaufland.pl/przepisy/wegetarianskie-weganskie.html, a wśród nich na przykład.
- wiosenne kulki warzywne,
- nadziewane pieczarki,
- wegańska szakszuka z tofu,
- grillowany bakłażan z orzechami pinii,
- sałatka z grillowany boczniakami.
Wegańska kuchnia jeszcze jest dla wielu z nas nowością, którą dopiero zaczynają poznawać. Obecnie jednak, coraz częściej szukamy ciekawych przepisów, które urozmaicą nasze menu, chętniej też sięgamy po nieznane dotąd produkty i rezygnujemy z tych, które od dawna goszczą na naszych stołach. Kulinarna ciekawość i chęć poznania nowych smaków to najlepsza okazja do skorzystania z wegańskich przepisów i dopasowania ich do naszych indywidualnych oczekiwań.